keskiviikko 2. lokakuuta 2013

Ihana sieniaika!

Syksy on tuonut jälleen tullessaan innostuksen päästä metsään keräämään sieniä. Itse olin vielä pari vuotta sitten hyvin tumpelo sienten kanssa, ja tunnistinkin metsästä ainoastaan kanttarellin. Nyt olemme ottaneet ystäväni kanssa tavoitteeksi opetella joka vuosi yhden uuden sienilajikkeen. Viime vuonna opimme tunnistamaan suppilovahveron, ja tänä vuonna vuorossa on ollut rouskuista haapa-, kangas- ja karvarouskut.

Rouskuja saimme ihan mukavasti syyskuun alun sieniretkellä. Valmistin näistä muutaman purkin suolasieniä. Nyt saa sitten ensimmäistä kertaa joulupöytään sienisalaatin itse kerätyistä ja suolatuista sienistä. Nam!
Nyt rouskuaika on jo mennyt, mutta maasta on noussut runsaat määrät upeita suppilovahveroita. Näistä valmistinkin eilen Koko Suomi Leipoo- ohjelman kotistudioon herkullisen suppilovahveropiiraan.



SUPPILOVAHVEROPIIRAS (noin 24 cm piirakkavuokaan)

Pohja:


  • 100 g voita
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 1/4 dtl suolaa 
  • 2 rkl kylmää vettä
Täyte:

  • 1 purjo
  • noin 2 litraa tuoreita suppilovahveroita
  • 100 g ranskankermaa
  • 2 dl ruokakermaa
  • 3 kananmunaa
  • 1 tl suolaa
  • mustapippuria
  • 50 g Emmental- raastetta

Valmista pohja nyppimällä voin sekaan jauhot. Lisää suola ja vesi. Levitä taikina voidellun piirakkavuuan pohjalle. 
Valmista täyte laittamalla suppilovahverot kuumalle, kuivalle pannulle. Anna sienistä irtoavan nesteen haihtua, ja lisää tämän jälkeen pannulle kunnon nokare voita ja pilkottu purjo. Paista, kunnes purjo on pehmentynyt. Sekoita ranskankerma, ruokakerma ja kananmunat keskenään. Mausta seos pippurilla ja suolalla.
Kaada sieni-sipuliseos piirakkapohjan pinnalle ja kaada päälle muna-kermaseos. Lisää lopuksi pinnalle juustoraaste. Paista 200 asteessa noin 35 minuuttia.



Jälkeenpäin tajusin, että piiraaseen olisi sopinut kivasti persilja. Eli halutessaan täytteeseen voi sekoittaa persiljasilppua. 

Tämä piiras sai maistelijoilta kovasti kehuja. Ja mikä parasta; sitä jäi täksi aamuksi minulle vielä pala aamuteen kanssa nautittavaksi. 

Sain ensimmäisen blogipäivityksen yhteydessä toiveen myös gluteenittomien herkkujen ohjeista. Tämän piiraan pohjassa käytettävän vehnäjauhon voikin hyvin vaihtaa gluteenittomaan jauhoseokseen. Näin tästä suppisherkusta pääsee nauttimaan myös keliakikot.

Nyt kaikki vaan nauttimaan upeista syys-ilmoista. Päälle vain reippaasti vaatetta, mukaan termospullollinen kuumaa kaakaota, hyvä ystävä ja runsaasti hyvää mieltä. Siinä onnistuneen sieniretken salaisuus piilee.

Ihanaa syyspäivää teille kaikille! 

3 kommenttia:

  1. Ostoslista kirjoitettu! Huomenna kauppaan ja sitten leipomaan ;)

    VastaaPoista
  2. Kirjoitin senkin ylös! Saa nähdä tuleeko mun piirakasta yhtä hyvännäköinen...

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! ❤