tiistai 24. joulukuuta 2013

Saaristolaisleipä

Yksi joulupöydän ehdottomista suosikeista on itse tehty saaristolaisleipä nautittuna graavatun kalan kaverina. Myös kotijuuston kanssa tämä leipä on todella maukasta. Tänäkin vuonna ystäväni muistaa minua joulun alla itse tehdyllä kotijuustolla. Itse tehdyt lahjat, ne jos mitkä ovat lahjoista parhaat.

Internetistä löytyy jos jonkinlaista saaristolaisleivän reseptiä, mutta itse olen ihastunut tähän Kotivinkin saaristolaisleivän ohjeeseen. Olen aina valmistanut tämän piimään, mutta palomies-työkaverini suositteli kokeilemaan myös appelsiinimehua leivän teossa. Se kun kuulema tuo mukavaa raikkautta leipään. Tässä ohjeessa erityisen hyvää ovat auringonkukansiemenet, jotka sopivat tähän aivan loistavasti. Ne tuo pientä purutuntumaa muuten pehmeään leipään.

Jos et enää jouluksi ehdi tätä leipää valmistaa, niin älä hätäile; tämä leipä sopii mihin vuoden aikaan tahansa. Jospa vaikka valmistaisit tätä uudenvuoden juhlaan nakkien ja perunasalaatin rinnalle?




Saaristolaisleipä (3 leipää)

  • 1 litra piimää
  • 3 dl kaljamaltaita
  • 3 dl vehnäleseitä
  • 3 dl ruisjauhoja
  • 1 dl auringonkukansiemeniä
  • 75 g tuorehiivaa
  • 3 dl siirappia
  • 1 rkl suolaa
  • 9 ½ dl vehnäjauhoja
Voiteluun:
  • ½ dl vettä
  • 3 rkl siirappia

Sekoita piimään maltaat, leseet, ruisjauhot ja siemenet. Anna seoksen seistä puoli tuntia pari kertaa sekoittaen. Lämmitä seos kattilassa kädenlämpöiseksi. Sekoita joukkoon hiiva, siirappi, suola ja vehnäjauhot. Kaada taikina kolmeen litran vuokaan. Peitä liinalla ja anna kohota tunnin verran.  Paista leipiä uunin alatasolla 175 asteessa tunnin ajan. Valele leivät siirappivedellä puolessa välissä paistoa. Jäähdytä leivät vuuissaan ja irroita.



Tämän päivityksen myötä haluan toivottaa kaikille teille lukijoille oikein rauhallista, ja makoisaa joulunaikaa! 

                                                         ❤: Sanna

4 kommenttia:

  1. Minäkin tein tätä jouluksi sukulaisille, tykkään myös itsetehdyistä lahjoista :)
    Mukavia joulupyhiä sinulle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Taru! Joulunpyhät meni todella mukavasti osittain töissä ja osittain kotona jouluherkuista nauttiessa. Uuden vuoden juhlia odotellessa! :)

      Poista
  2. Saaristolaisleipä on kyllä vaan niin herkkua. Itsekin tein sitä jouluksi ja lisäsin siihen saksanpähkinää. Se antoi kivasti vähän uutta makua ja rakennetta leipään:). Mukavaa uutta vuotta <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, kuulostaapa hyvältä tuo saksanpähkinä saaristolaisleivässä. Pitääkin kokeilla! Oikein ihanaa vuotta 2014 myös sinulle! ❤

      Poista

Kiitos kommentistasi! ❤