torstai 9. tammikuuta 2014

Kokeilussa sokeripitsi (Claire Bowman)

Jee! Tämän päivityksen kirjoittamista olen odottanut siitä asti, kun sain sokeripitsiaineet käyttööni!
Sain nimittäin Leivontatarvike Juhlavalta kokeiluun Claire Bowmanin sokeripitsiaineet ja muotin. Juhlavan omistajan Mervin kanssa valitsimme viime vuonna liikkeeseen sokeripitsejä, ja ihastuimme näihin kyseisiin sokeripitsituotteisiin. Niin kauniita mattoja, ja niin nopeasti valmistuvia tuotteita!




Nyt siis sain vihdoin kokeiltua tuotetta. Minulla on ollut aiemmin käytössä toinen, Sugarveilin tyyppinen pitsiaine. Tässä aineessa on vain se huono puoli, että pitsin kuivaamisessa on kestänyt noin 6-8 tuntia, ja yhdellä matolla tehdessä en ole edes harkinnut valmistavani näitä suurempaan kerroskakkuun. Nyt kuitenkin löytyi tuote, jonka voi kuivattaa uunissa 15 minuutissa. Juhlavasta löytyy myös suurempi matto, jolla voi valmistaa kolme pitsiä yhdellä kertaa.



Pitsiaine koostuu kahdesta osasta: pitsijauheesta ja nestemäisestä aineesta. Purkissa olevasta jauheesta riittää useampaankin mattoon. Aine on siis hyvin riittoisaa. Valmistin pitsin ohjeen mukaan, jolloin sokeripitsimassasta valmistuu noin 3-4 pitsiä. Ja purkkiin jäi vielä reilusti tavaraa seuraavia kertoja varten. Käytössäni on 200 g purkki.

Sokeripitsin valmistus
  • 0,5 dl vettä
  • 42 g sokeripitsijauhetta (Osa A)
  • 0,5 tl sokeripitsinestettä (Osa B)

Sekoita vesi ja sokeripitsijauhe. Vatkaa sähkövatkaimella täydellä teholla noin kahden minuutin ajan. Lisää sokeripitsineste, ja jatkaa vatkaamista noin 6 minuutin ajan. Levitä valmis sokeripitsimassa matolle esimerkiksi marsipaaniveitsen avulla. Levitä massa tasaisesti matolle niin, että massaa löytyy joka puolelta. Täytä myös pienet reiät massalla. Pyyhi veitsellä ylimääräiset massat pois reunoilta ja pitsin päältä. Laita valmis matto uuniin 60 asteeseen noin 15 minuutin ajaksi. Suuremmat mallit saattavat tarvita jopa 30 minuutin kuivumisajan. Kumoa uunista tullut matto leivinpaperille, ja irroita pitsi varoen. Jos pitsi ei irtoa, laita se vielä hetkeksi uuniin. 




Claire Bowmanin ohjeen mukaan pitsiä voi värjätä tomu- ja pastaväreillä. Itse en värjäämistä vielä kokeillut. Koska minulla oli yksirivinen matto, valmistin yhden pitsin kerrallaan. Ylimääräisen pitsimassan laitoin kertakäyttöiseen pursotinpussiin, jonka säilytin jääkaapissa. Tästä pussista oli sitten helppo pursottaa matolle sopiva määrä massaa. Käsittääkseni valmis pitsimassa säilyy viileässä muutaman vuorokauden ilmatiiviisti pakattuna.



Valmis pitsi irtoaa matosta todella helposti, mutta etenkin pienissä yksityiskohdissa (kuten tämän pitsin reunojen tähtikuviot) irroittaminen tulee tehdä varovasti. Tässä onkin hyvä käyttää esimerkiksi marsipaaniveistä.




Sokeripitsijauhe on todella ihanan, vaniljan tuoksuista. Ja myös maku on hyvä: mieto ja vaniljainen. Valmis pitsi on ihanaa, joustavaa ja mielikuvitus alkoi heti juosta; mihin kaikkeen tätä voisikaan käyttää!
Valmiin pitsin voi pakata leivinpaperiin suorana kappaleena.

Kakun pinnalle pitsiä levittäessä, tulee sokerimassa/ marsipaani kostuttaa kevyesti vedellä siitä kohdasta, mihin pitsin haluaa laittaa. Tämän jälkeen pitsi painetaan kevyesti kakun pinnalle. Jos pitsi repsottaa jostain kohdasta, liimataan se vedellä. Ja tadaa! Näyttävä yksityiskohta kakkuun on valmis.

                                                                 Mitäs tuumaatte?


21.5 Edit: Valmistaja ilmoitti Juhlavalle uuden annostuksen pitsinesteen käytöstä. Eli uusi annostus on 0,5 tl/annos. Asia muokattu tekstiin.

31 kommenttia:

  1. vitsit ku näyttää hienolle ja kakku herkulliselle!

    VastaaPoista
  2. Vautsi! Mäki haluun kokeilla! Näinkin joskus jossain kakkuohjelmassa, kun joku teki jotain tuollaista ja nyt löytyikin perusteellisemmat ohjeet :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikun vaan Juhlavaan hakemaan tarvikkeita ;)

      Poista
  3. Kertakaikkisen kaunista! Vaikka itsellä kakkuhommelit on nyt opiskelujen takia vähemmällä niin tuota täytyy jossain vaiheessa kokeilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Testaa ihmeessä! Näitä pitsimattojakin löytyy niin kauniin mallisia, että näistä saa kyllä upeita yksityiskohtia kakkuihin.

      Poista
  4. WAU ja kiitos postauksesta!!! Tätä olen minäkin odottanut. Itselläni tämä kokeilu on edessä ensi viikolla, mutta joudun odottelemaan pitsin kuivumista juurikin sen monen monta tuntia. Se tuottaakin hieman ongelmia, koska en tiedä milloin olisi paras pitsit vääntää. Muotti ei ole kovinkaan pitkä, joten jotta saan koko kakun ympärille pitsin pitää tehdä useampi pitsinpätkä...säilyykö ne varmasti hyvinä leivinpaperin välissä pussissa? Kannattaako tekeminen ajoittaa kuitenkin mahdollisimman lähelle h-hetkeä? Näin ensikertalaisena pitää varmasti tehdä pari ylimääräistäkin pätkää ;)
    Mutta sinä olet onnistunut todella hienosti ja ohjeet ovat selkeät - pakko kokeilla tätä tuotetta itsekin jossain vaiheessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista, ja kiva kuulla että postaus tuli tarpeeseen. :D Aiemmin sillä Sugarveilin tyyppisellä jauheella tehdessäni olen valmistanut pitsit noin 5 vuorokautta ennen koristelua. Eli leivinpaperin sisään suorana, reunat "kiinni" taitellen. Näin se säilyy kyllä hyvin. Pidemmästä säilytysajasta mulla ei ole kokemusta, mutta luulisin että tuskin viikossa ehtii miksikään mennä. Kerro ihmeessä säilytyskokemuksesi, kun olet pitsit tehnyt :)

      Poista
    2. Kiitos...teen pitsit kuitenkin vasta ensi viikon puolivälin tienoilla eli eivätköhän säily. Se on sitten eri asia saanko koko pitsiä edes onnistumaan. Laitan postausta blogiini ja vinkkaan myös sinulle kokemuksiani pitsin teosta sekä säilytyksestä.

      Poista
    3. Kiva! Onnea pitsin nypläykseen ;)

      Poista
  5. Aivan ihana pitsi! Itse ajattelin myös hankkia sokeripitsititarvikkeet. Olikin hyvä löytää täältä vinkkejä mitä pitsiaineksia kannattais hankkia. Tuo Claire Brownin jauhe kuulostaa hyvältä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olen ainakin todella tyytyväinen siihen, etenkin tuon nopean valmistuksen vuoksi. :)

      Poista
  6. Ihan huikean kaunis! Ja kiitos tosiaan selkeistä ohjeista. Ne innostivat ei-niin-taitavaa leipuriakin kokeilemaan nypläystä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kiva kuulla että ohjeet auttoivat :)

      Poista
  7. Wau.. mistähän lähempää sais tuota samaista ainetta ja nuita muotteja :D turhan kaukana on Porvoo täältä Kuusamosta käsin ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Leivontatarvike Juhlava on avannut nettikaupan. Eli www.juhlava.fi
      Siellä vasemmalla puolella olevasta listasta ylimpänä onkin sokeripitsitarvikkeet :)

      Poista
  8. Kiva tietää, että tuollaista nopeasti kuivuvaa pitsiä on mahdollista valmistaa. Olen itse tehnyt sugarveilin omalla, mutta tuskaillut sen kuivumisen kanssa. Ja pohtinut, miten niitä pystyisi tekemään isompaa kakkuun ilman, että ostaa useampia muotteja. Täytyypä kokeilla, kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Juuri tuollaiseen ison kakun tekemiseen tämä pitsi on suuri helpotus. :)

      Poista
  9. Sanna, Jes hyvä homma. Taijan pistää joku pv tilaukseen tavaraa :))

    VastaaPoista
  10. Onpa upean näköinen pitsi ja kakkukin on ihana. Täytyy joku kerta kokeilla :)

    VastaaPoista
  11. Vau, aivan aidon näköistä pitsiä :) Pitäisi itsekin ehdottomasti hankkia tuollainen pitsimuotti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Vaikka nuo muotit ja aineet ovatkin hieman arvokkaampia, on ne mielestäni hintansa väärti. Näillä kun saa niin upeita yksityiskohtia niin monenlaisiin leivonnaisiin :)

      Poista
  12. Huippua, et löytyy tuommoinenkin aine. Itse olen tehnyt pitsiä juuri siitä sugarveil aineesta ja silläkin onnistuu ihan hyvin, mut kuivamisaika on tosiaan hirmu pitkä. Ja uudeen muottiin kun tekee, niin voi varautua et eka satsi menee pilalle.. Tai ainakin tulee enemmän repeämiä. Itsellä on parikin muottia juuri isompia töitä varten.. Mut tätä kyl pitää sit jatkossa hommata! =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsekin olin aivan yhtä innoissani, kun kuulin tästä uutuustuotteesta. Kyllä se kuivumisajan nopeutuminen helpottaa vaan niin paljon.

      Poista
  13. Aivan ihana pitsi <3
    Taidan yrittää tehdä pitsiä hääpäivämme kakkuun, onneksi minulla on aikaa harjoitella, juhla kun on vasta kesällä ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Vinkkaa sitten mullekin, kun olet pitsiä kokeillut, niin käyn katsomassa :)

      Poista
    2. Vinkkaan ja kyselen apua, voi olla että sitä tarvitaan ;)

      Poista
  14. Iso kiitos tästä postauksesta! Olen haaveillut pitkään sokeripitsivälineistä, mutta en ole saanut vielä aikaiseksi hankkia niitä. Sitten kun vihdoinkin saan hankittua, tiedän mistä tulla katsomaan kattavat ohjeet :) ! Tosi kaunista pitsiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Mukava kuulla, että postaus on tullut tarpeeseen. Itse tykästyin tähän Claire Bowmanin pitsiin. Suosittelen!

      Poista

Kiitos kommentistasi! ❤