keskiviikko 5. helmikuuta 2014

Runebergin tortut

Runebergin tortut kuuluvat yhtiin lempileivonnaisistani. Näitä on joka vuosi Runebergin päivänä saatava herkuteltavaksi. Pitäähän sitä etenkin näin porvoolaistyttönä itse Runebergia tavalla tai toisella muistaa. Olen nyt parin vuoden ajan valmistanut torttuja reseptillä, jonka alkuperää en vain millään muista. Mutta olen todennut reseptin loistavaksi! Siskoni kehuikin näitä jo maailman parhaiksi Runebergin tortuiksi.

Tässä taikinassa mantelijauhot ja piparkakkumurska antaa mukavaa makua taikinalle. Vinkkinä macaronseja valmistaville: juuri tällaisia leivonnaisia varten kannattaa säästää ne karkeammat mantelijauhojen palat, jotka macaroneja varten siivilöidään pois!

Yksi Runebergin torttujen salaisuus ja ehdottomuus on kyllä kosteus. Liian kuivat tortut, ne nyt vaan on aika kauheita. Ja mielestäni ainut ja oikea kostutusliemi tortuille on punssin ja sokeriveden sekoitus. Itselläni on tapana kiehauttaa kostutusliemestä alkoholi pois. Tortut tulee kostuttaa upottamalla ne kokonaan kostutusliemeen. Ei siis siveltimellä töpöttämällä, vaan reilusti kastamalla ensin puolet tortusta, ja tämän jälkeen puolet. Sitten hetken vetäytyminen ennen hillon ja sokerikuorrutteen lisäämistä.

Ja nam! Täydellistä!


Runebergin tortut (6 kpl)

  • 1,5 dl fariinisokeria
  • 150 g pehmeää voita
  • 2 kananmunaa
  • 1 dl jauhettuja manteleita
  • 1 dl piparimuruja
  • 1,5 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 3 tippaa karvasmanteliöljyä
Kostutukseen:
  • 1 dl vettä
  • 1 dl punssia
  • 4 tl sokeria
Pinnalle:
  • vadelmahilloa
  • tomusokeri-vesikuorrute

Valmista taikina vatkaamalla voi ja sokerit sekaisin vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen. Sekoita kuivat aineet sekaisin ja lisää ne taikinaan koko ajan sekoittaen. Lisää lopuksi karvasmanteliöljy. 
Voitele Runebergin torttuvuuat ja korppujauhota ne. Lisää taikina joko lusikan tai pursotuspussin avuin vuokiin. Paista 175 asteessa noin 30 minuuttia.

Valmista kostutusliemi sekoittamalla aineet kattilassa ja kiehauta alkoholi pois. Anna jäähtyä. Kasta jäähtyneet Runebergin tortut kostutusliemeen kokonaan ja anna hetken vetäytyä huoneenlämmössä. Lisää torttujen pinnalle noin 1 tl vadelmahilloa. Sekoita tomusokeria ja vettä keskenään paksuhkoksi massaksi. Lisää pursotinpussin avulla hillon ympärille sokerivedestä rengas.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! ❤