sunnuntai 9. maaliskuuta 2014

Omenainen juustokakku

Vietimme eilen ihanaa iltaa upeiden, ensimmäisen kauden Koko Suomi Leipoo- ystävien kera. Näihin meidän illanviettoihin kuuluu tottakai olennaisena osana ihanat suolaiset ja makeat herkut. Tällä kertaa vein itse mukanani juustokakun.

Idean tähän juustokakkuun sain alunperin katsoessani ensimmäistä jaksoa Suomen Paras Leipomo- ohjelmaa, jossa Minnan Juustokakkutehdas esitteli herkkunsa, jossa oli pohjalla raparperipiiras ja päällä vaniljainen juustokakku. Halusin ehdottomasti kehittää itse vastaavanlaisen herkun, ja päätin tehdä sen omenoista.




Omenainen juustokakku  (24 cm vuokaan)

Omenapiiraspohja

  • 200 g voita
  • 1,5 dl sokeria
  • 1 muna
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 dl ranskankermaa
  • 3-4 omenaa
  • sokeria
  • kanelia
Juustokakkutäyte
  • 7,5 dl maitoa
  • 4,5 rkl maissitärkkelystä
  • 1 dl sokeria
  • 1 vaniljatanko
  • 6 keltuaista
  • 2 dl vispikermaa
  • 400 maustamatonta tuorejuustoa
  • 0,5 tl kanelia
  • 6 liivatelehteä
Karamellisoidut omenat (kakun päälle)
  • 100 g omenoita (noin 1 iso omena)
  • 2 rkl voita
  • 1 rkl fariinisokeria
  • ½ tl kanelia
Valmista omenapiiraspohja vatkaamalla voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna. Sekoita kuivat aineet sekaisin. Sekoita kuivat aineet ja ranskankerma seokseen. Taputtele taikina 24 cm irtopohja- tai reunavuokaan jauhotetuin käsin. Leikkaa omenat pieniksi kuutioiksi ja levitä taikinapohjan päälle. Ripottele lopuksi omenien päälle kanelia ja sokeria. Paista 200 asteessa noin 30 min. Anna pohjan jäähtyä rauhassa.

Valmista juustokakkutäyte: laita liivatelehdet kylmää veteen. Kaada kattilaan maito, sekoita joukkoon maissitärkkelys, sokeri, keltuaiset. Halkaise vaniljatanko ja kaavi siemenet. Lisää siemenet ja tanko maitoseokseen. Kuumenna, kunnes seos on sakeaa.  Ota kattila pois liedeltä, poista vaniljatangot seoksesta ja sekoita joukkoon lionneet liivatelehdet. Anna jäähtyä hieman kädenlämpöä viileämmäksi välillä sekoittaen. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita joukkoon tuorejuustot ja kaneli. Lisää tuorejuustovaahtoon viilentynyt vaniljakastikeseos. Kaada juustokakkumassa jäähtyneen omenapiiraspohjan päälle. Laita jääkaappiin hyytymään noin 4 tunniksi.

Lohko omenat pieniksi kuutioiksi ja lisää ne pannulle voin, sokerin ja kanelin kanssa. Anna seoksen kiehua, kunnes omenat ovat pehmenneet. Lisää jäähtyneet karamellisoidut omenat valmiin juustokakun päälle koristeeksi.




Eilinen ilta oli erittäin onnistunut. Leipomisen ja viime kesän kuvausten muisteloiden lisäksi tulee aina juteltua kaikenlaista maan ja taivaan väliltä. On hienoa kuunnella eri elämäntilanteissa olevien ystävien jutustelua ja täydellä sydämellä olla ylpeä toisten saavutuksista.

                                                             Onni on ystävät  

10 kommenttia:

  1. Onpa herkullisen kuuloinen ja näköinen kakku!

    VastaaPoista
  2. Kiitos mukavasta seurasta ja tämä sun kakku oli todella hyvää. Tätä pitää ehdottomasti kokeilla. Seuraavaa tapaamista odotellessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä todella kiva ilta <3 Ja kiva että kakku maistui. Koitetaan saada kesän mökkitapaaminen jollain tapaa järjestymään :)

      Poista
  3. Miksi ohjeessa lukee kaksi kertaa vehnäjauhoja? Tuleeko toisen tilalla olla jotain muuta? Olen juuri tekemässä kakkua ja nyt arvon laitanko tilalle esim. leivinjauhetta vai mitä teen :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka. Ääk! Olen kirjoittanut mitä sattuu. Eli siis vehnäjauhoa ei suinkaan kuulunu olla kahta kertaa, vaan toinen mitallinen kuului olla leivinjauhetta. Nyt olen asian muuttanut reseptiin. Kiitos tarkkaavaisuudestasi!

      Poista
  4. Tai onko väliä missä vaiheessa tuo kaneli lisätään täytteeseen? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse lisäsin kanelin tuorejuuston sekaan, mutta eipä sillä ole väliä missä vaiheessa sen täytteeseen laittaa. Muokkaan asian myös reseptiin :)

      Poista
  5. Ompa ihana blogi ja mahdottoman ihania kuvia, tulee vesi kielelle :) Olen aloittanut juuri uuden blogin, olisitko voinut käydä kurkkaamassa ja kenties liittymässä? :)
    neahenriikka.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kovasti! Täytyypä käydä heti kurkkaamassa blogisi. Kiitos vinkistä :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! ❤