keskiviikko 10. joulukuuta 2014

Saaristolaisleipä

Saaristolaisleipä on yksi niistä herkuista, jotka tuovat joulun tullessaan. Joulutunnelmaan virittäydyn joka vuosi siskoni kanssa valmistamalla tätä herkullista leipää joulupöytään graavikalan kanssa tarjoiltavaksi. Ja on tämä leipä sen verran hyvää, että eipä siihen oikeastaan muuta päälle tarvitsekaan kun sipaisu voita.

Tämän alla olevan reseptin suunnittelin aiemmin syksyllä ilmestyneeseen Parhaat Kotiblogit- lehteä varten. Mielestäni saaristolaisleivässä tulee olla runsaasti siemeniä ja pähkinää purutuntumaa tuomaan, sekä sopivasti makeutta. Ja mikä parasta, leivän voi tehdä hyvissä ajoin ennen joulua, sillä sen maku vain paranee vanhetessaan.





Saaristolaisleipä (3 leipää)


  • 1 l appelsiinimehua
  • 3 dl kaljamaltaita
  • 3 dl vehnäleseitä
  • 3 dl ruisjauhoja
  • 1 dl auringonkukansiemeniä
  • 1 dl rusinoita
  • 1 dl saksanpähkinöitä
  • 0,5 dl pellavansiemeniä
  • 75 g tuorehiivaa
  • 3 dl siirappia
  • 0,5 tl jauhettua neilikkaa
  • 1 rkl suolaa
  • 8,5 dl vehnäjauhoja
voiteluun:
  •  ½ dl vettä
  • 2 rkl siirappia
vuuan pohjalle:
  • auringonkukansiemeniä
  • pellavansiemeniä

Sekoita mehun joukkoon kaljamaltaat, leseet, ruijauhot, pieneksi pilkotut pähkinät ja siemenet. Anna seistä puoli tuntia huoneenlämmössä pari kertaa seosta sekoittaen. Lämmitä seos käden lämpöiseksi ja lisää joukkoon hiiva, siirappi, mausteet ja vehnäjauhot. Levitä litran vetoisten vuokien (3 kpl) pohjalle auringonkukan- ja pellavansiemeniä niin, että pohja juuri ja juuri peittyy. Kaada taikina vuokiin, peitä liinalla ja anna kohota tunnin verran. Paista leipiä uunin alatasolla 175 asteessa tunnin ajan. Valele leivät siirappivedellä puolessa välissä paistoa. Jäähdytä leivät vuuissa ja irroita.






2 kommenttia:

  1. Olenkin jo hyvän aikaa tässä suunnitellut saaristolaisleivän tekoa ja tässä on kieltämättä mukavan kuuloinen resepti :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! ❤