torstai 19. syyskuuta 2013

Vattuherkkuja

Nyt viimeistään on korkea aika ottaa kesän maut talteen pakastamalla, säilömällä, mehustamalla ja hilloamalla. Pitkän kesän johdosta toreilla on vielä myynnissä viimeiset erät kotimaista mansikkaa, vadelmaa ja mustikkaa. Ja nämä ovat vielä yllättävän makeita!

Kannattaa muuten käydä torimyyjiltä kyselemässä, jos heillä sattuisi olemaan pian pois heitettävää marjaa. Itse olen kesän aikana saanut hyvin edulliseen hintaan ja myös ilmaiseksikin mansikkaa ja vadelmaa, jotka eivät ole enää myyntikelpoisia, mutta sopivat loistavasti hillojen ja mehujen valmistukseen.

Tänä vuonna olen intoutunut säilömään oikein kunnolla. Mansikoista, raparpereista ja vadelmista on tehty jos jonkinmoista herkkua talven varalle.
Tässä herkullisen vadelmamehun ja ihanan vadelma-balsamico -hillon ohjeet:



VADELMAMEHU (noin 2 litraa valmista mehua)

  • 4 l vadelmia
  • 8 dl vettä
  • 800 g fariinisokeria
  • 2 tähtianista
Keitä marjoja, vettä ja anista noin 15 minuuttia. Siivilöi ja valuta mehu. Kaada mehu puhtaaseen kattilaan ja kiehauta. Ota kattila liedeltä ja lisää sokeri. Kiehauta mehu uudelleen. Kerää vaahto pinnalta, kaada mehu puhtaisiin pulloihin kuumana ja laita korkki päälle. Anna jäähtyä. Säilytä viileässä.

Nauti mehu veteen sekoitettuna (1 osa mehua 3 osaa vettä).




VADELMA-BALSAMICOHILLO

  • 400 g vadelmia
  • 400 g hillosokeria
  • 8 rkl balsamicoa
 Laita vadelmat, hillosokeri ja balsamico kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä noin 5 minuuttia välillä sekoittaen. Kuori vaahto pinnalta. Kaada kuuma hillo puhtaisiin purkkeihin ja laita kansi päälle. Anna jäähtyä. Säilytä viileässä.



Itse ihastuin täysin tähän hilloon, ja mietin jo, mihin kaikkeen sitä voi käyttää. Vadelman ja balsamicon yhdistelmä toimii erinomaisesti. Olen käyttänyt hilloa paahdettujen leipien päällä. Mietin myös, että hillo voisi toimia myös kanan kanssa erinomaisesti. Pitää siis kokeilla.
Yhden purkin laitoin jääkaappiin, mutta loput hillosta purkitin ja laitoin pakkaseen. Samoin tein mehuille. Itse kun en oikein tiedä, miten pitkään nämä hillot ja mehut oikein säilyvät pidemmän aikaan viileässä ilman säilöntäaineita. Pakastaminen on ainakin varma vaihtoehto. Mehua tehdessä kannattaa muuten säästää siivilöinnin yhteydessä jäljelle jäävät vadelmien rippeet. Näihin sekaan hieman sokeria ja pakkaseen. Tätä vadelmasosetta  voi sitten käyttää piiraissa ja esimerkiksi Brita-kakun täytteenä.

Sitten vain hilloamaan ja mehustamaan. Voin luvata, että kotona leijailee tämän jälkeen ihanat tuoksut!
 

2 kommenttia:

  1. Ihana Sanna kun sullakin on nyt blogi! Innolla odotan tulevia reseptejäsi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! <3 Johan tätä blogia on yritetty jonkin aikaa saada kasaan, ja vihdoin se on täällä. :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! ❤