lauantai 8. helmikuuta 2014

Ristiäiskakkuja

Sain tässä viime viikonloppuna valmistaa kaksi ristiäiskakkua erään pienen prinsessan ristiäisjuhlaan. Toiveena oli hempeät vaaleanpunaiset täytekakut, jossa täytteenä jo yhdeksi toivotuimmaksi täytevaihtoehdoksi muodostunut valkosuklaamousse ja vadelmat.



Sain tällä viikolla myös toiveen, jos voisin laittaa blogiini jonkun perus kakkupohjan ohjeen. Päätinkin, että laitan tänne ohjeen sokerikakkupohjasta, jota monesti käytän. Ohjeen olen ottanut Kodin kuvalehdestä 10/12. Tässä ohjeessa hyvän tekee se, että siinä on käytetty vehnäjauhojen lisäksi perunajauhoja. Mielestäni perunajauhot pehmentää taikinan rakennetta mukavasti.

Sokerikakkupohjahan  on helppotekoinen, mutta sen voi myös pilata monella tapaa. Ensinnäkin, muna-sokerivaahto tulee vatkata hyvin huolellisesti. Itse olen aikanaan oppinut, että kananmunia ja sokeria tulee vatkata niin kuohkeaksi vaahdoksi, että kun vatkaimet nostaa taikinasta ylös ja tekee vatkaimista valuvalla taikinalla taikinamassan päälle numeron 8, tulee sen vielä näkyä kun numero on tehty (ymmärsiköhän tätä kukaan?). Käsikäyttöisellä sähkövatkaimella munia ja sokeria saa vaahdottaa sellaiset 10-15 minuuttia. Siitä kyllä monitoimikone on mahtava, että kone hoitaa työn, ja itse pystyt sillä aikaa voitelemaan kakkuvuokaa ja sekoittamaan kuivia aineita sekaisin.

Toinen tärkeä osa kakkupohjaa valmistaessa on kuivien aineiden sekoitus taikinaan. Eli kuivat aineet tulee olla huolellisesti sekoitettuna keskenään, ja kuivat aineet lisätään aina siivilän läpi muutamassa erässä taikinamassaa jatkuvasti nuolijalla nostellen. Tässä vaiheessa ei siis sekoiteta, vaan jauhot nostellaan taikinan joukkoon pohjaa myöten, jotta vatkatessa saatu ilmavuus ei lähtisi taikinasta.

Ja sitten tietenkin uunissa ollessa annetaan kakkupohjan olla rauhassa, eikä availla uunin luukkua turhaan. Ja valmis kakku jäähdytetään hetken vuuassaan ennenkuin sitä lähdetään irroittamaan ja kumoamaan. Monta vaihetta jossa kakkupohjan voi pilata, mutta rauhallisuus on valttia tässäkin asiassa.



Sokerikakkupohja (24 cm vuokaan)

  • 4 kananmunaa
  • 1½ dl sokeria
  • 1 d vehnäjauhoja
  • 3/4 perunajauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta

Voitele kakkuvuoka ja vuoraa reunat ja pohja leivinpaperilla. Sekoita kuivat aineet keskenään. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Siivilöi kuivat aineet vaahtoon ja sekoita taikinaa varovasti nostellen. Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa uunin alaosassa noin 35 minuuttia. Varmista kakun kypsyys puutikulla. Jos tikkuun ei jää taikinaa, on kakku valmis. Anna kakun jäähtyä vuuassaan noin 10 minuuttia. Kumoa kakkuleivinpaperille ja laita vuoka takaisin päälle. Anna jäähtyä.






Kakkujen saaja oli erittäin mielissään kakkujen ulkonäöstä ja mausta. Itse tykkään kaikista eniten tehdä ristiäiskakkuja, sillä niistä saa tehdä ihanan hempeitä ja suloisia. Jokin niissä vaan kiehtoo eniten.

Kovasti tässä jo suunnittelen ystävänpäivää ja ystävänpäivän leivonnaisia. Olisi ihanaa kutsua ensi viikolla ystäviä kahville ja sillä tavoin näyttää heille, kuinka tärkeitä he ovat. Eli kaikki rakkaat, tämä oli virallinen kutsu ystävänpäiväkahveille!

                                                    Nautinnollista viikonloppua kaikille! 

8 kommenttia:

  1. Kiitos Sanna. Tämä menee testiin, kun seuraavaa kakkua teen. Seuraavaksi tietty olis kiva kuulla mitkä täytteet toimii parhaiten :) Tiedonjanoni on sammumaton, kuten huomaat

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä. Lupaan laittaa seuraavaan kakkupäivitykseen täyteideoita. :)

      Poista
  2. Jälleen todella kauniit kakut ♥ Aivan ihanat ♥ Ja herkät ♥

    VastaaPoista
  3. Vastaukset
    1. Kiitos! Päivityksessä on itse asiassa kaksi kakkua, mutta toisesta on vain yksi kuva tuossa alempana :)

      Poista
  4. Ihana! Ja taas tuota ihanaa pitsiä :) Mä luovutin kanssa hetki sitten pienen prinsessa ristiäisiin kakun. Aina on niin kiva väsäillä ristiäiskakkuja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kävinkin kurkkaamassa blogistasi, miten kauniin kakun olit valmistanut! Kommentin unohdin jättää.

      Poista

Kiitos kommentistasi! ❤