torstai 20. helmikuuta 2014

Tortano -täytetty italialainen leipä

Valmistin iltapalaksi siskolleni ja miesystävälleni pari iltaa sitten italialaisen leivän Tortanon, jonka ohjeen nappasin Koko Suomi Leipoo -sivulta. Ohje on kilpailun voittajan Andersin kehittelemä, ja olen suunnitellut leivän tekoa siitä asti, kun Anders syksyllä kertoi tästä herkkuleivästään.

Tässä leivässä on yhdistetty juuri ne Italian maut, joita rakastan: ilmakuivattua kinkkua, juustoja ja basilikaa. Voin kertoa, että eipä leipää jäänyt enää seuraavalle päivälle. Niin nopeasti se pöydästä hupeni.




Leipätaikinaa tehdessä tärkeintä on taikinan vaivaaminen. Tässäkin tilanteessa yleiskone on loistava, sillä se hoitaa työn nopeasti. Konetta käyttäessä kannattaa taikinaa vaivata noin 10-15 minuuttia. Käsin vaivaten aikaa kannattaakin käyttää noin 20-25 minuuttia, jotta taikinaan saa sopivan elastisuuden.

Täytteissä kannattaa käyttää hyviä raaka-aineita. Etenkin juustoissa olen aina tarkka: mozzarellajuustona käytän aina puhvelimozzarellaa, joka on nimensä mukaan tehty puhvelinmaidosta. Maun kyllä erottaa halvemmasta, lehmänmaidosta tehdystä mozzarellasta. Toinen juusto josta olen erityisen tarkka, on parmesan. Eli ei kannata ostaa mitään parmesaninkaltaisia juustoja, vaan aitoa parmigiano reggiano- juustoa. Kolmas juusto jota ohjeessa käytetään, on Västerbottenjuusto. Tämä juusto oli uusi herkku minulle, mutta meni samantien juustosuosikkieni kärkeen. Jos kaupastasi ei Västerbottenia löydy, voit valita myös jonkun muun voimakkaan, pitkään kypsyneen juuston.




Tortano -italialainen täytetty leipä

Taikina:

  • 15 g hiivaa
  • 3 dl kädenlämpöistä vettä
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl hunajaa
  • 2 ½ dl durumvehnäjauhoja
  • 4 dl vehnäjauhoja
Täyte:
  • 2-2,5 pkt mozzarellajuustoa
  • ilmakuivattua kinkkua
  • 1 dl raastettua Parmesan-juustoa
  • 1 dl raastettua Västerbotten-juustoa
  • 1 ruukku basilikanlehtiä
  • oliiviöljyä
  • sormisuolaa

Murenna hiiva veteen ja lisää oliiviöljy ja suola. Lisää durumvehnäjauhot ja vehnäjauhot. Vaivaa koneella noin 10-15 minuuttia. Anna taikinan kohota liinan alla noin 40 minuuttia.

Painele sormilla kohonnut taikina noin 1 cm paksuiseksi levyksi. Asettele viipaloitu mozzarellajuusto taikinalevyn päälle. Lisää päälle ilmakuivattu kinkku, juustoraasteet ja lopuksi ruukullinen basilikan lehtiä. Lopuksi lisää oliiviöljyä ja hieman sormisuolaa. Rullaa täytetty taikinalevy tangoksi ja tee siitä pyöreä kranssi. Nosta leipä kohoamaan pellille liinan alle noin 30 minuutin ajaksi. 

Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen. Nosta kohonnut leipä uuniin ja laske samalla uunin lämpötilaa 200 asteeseen. Paista noin 35 minuuttia.




Tässä samalla muistutan, että blogini löytyy myös twitteristä: https://twitter.com/SannaLaukkanen1
Twitteriin lisään blogipäivitysten lisäksi myös kuvia ja twiittejä keittiöstäni ja leivontahetkistä. 
                                                            Nähdään siellä!  

6 kommenttia:

  1. Todella herkullisen näköinen leipä! Laitan ohjeen korvan taakse ehdottomasti :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyy joskus testata myös alkuperäisen reseptin kasvisversiota. Anders itse kun kehui, että se on ehkä jopa parempi, kuin tämä lihaversio. :)

      Poista
  2. Et usko mutta niiiin hyvälle tuoksui noi sun kuvat että leipä tehdään viikonloppuna ;)

    Terkkuja Monica

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh :D Kannattaa ehdottomasti testata. Toivottavasti myös maistuu yhtä hyvältä, kuin miltä näyttää ;)

      Poista
  3. Mie oon kattonu moneen kertaan JUST kaikki leipä-osiot britannia, ruotsi ja tanska leipoo ohjelmista. Leivän leipominen kyllä kiinnostaa, ja juurikin italialaiset, ne on niiiiiin hyviä että taju melkein lähtee :))
    Tota pitää kokeilla! On se aivan ihmeellinen tuo leipomisen maailma.
    -Helena ja Blackie Kahden Naisen Loukussa-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leivän leipominen on kyllä mukavaa puuhaa. Itsellä olisi vielä tarkoituksena joskus kokeilla valmistaa sellainen ihana rapeakuorinen, mutta sisältä pehmeä hiivaleipä. Täytyykin tässä joku päivä testailla. :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! ❤