maanantai 1. syyskuuta 2014

Tattipiirakka

Niin se maanantai taas koitti. Uusi viikko, uudet kujeet. Mikä olisikaan parempi tapa aloittaa syyskuun ensimmäistä päivää kuin istahtamalla aamulla sohvalle, nauttia kupillinen hyvää vihreää teetä ja päivittää blogia. Ulkona on mukavan syksyisen viileä sää, ja paljon on päiväksi suunnitelmia. Täydellistä!

Yksi syksyn mukanaan tuomista iloista on sienet. Itse hurahdin sieniin lopullisesti viime vuonna, kun opin tunnistamaan rouskut. Aiemmin sienituntemukseni oli rajoittunut kanttarelleihin ja suppilovahveroihin. Tänä vuonna haasteeksi olen ottanut tatit. Ystävien kanssa löysimme sienimetsästä muutaman täydellisen herkkutatin ja pakkasesta kaivoin vielä loput viime vuoden tatit, joten piirakka-aineet olivat valmiit.

Löysin todella herkullisen tattipiirakan ohjeen Kivistössä-blogista. Tatit yhdistettynä hyvään prosciutto- kinkkuun ja täyteläiseen pecorinojuustoon muodosti täydellisen herkun. Ja sieniä normaalisti karttava miehenikin söi useamman palan. Kannattaa kokeilla!



Tattipiirakka

Pohja
  • 115 g voita
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 0,5 tl suolaa
  • 2-3 rkl jääkylmää vettä
Täyte
  • 0,5 l tuoreita tatteja/ kourallinen kuivattuja liotettuna/ 1,5 dl pakastettuja
  • 2 salottisipulia hienonnettuna
  • 1 dl maitoa
  • 2 munaa
  • 4 viipaletta prosciuttoa
  • 0,25 dl raastettua pecorinoa
  • lehtipersiljaa
  • voita paistamiseen
  • muutama tatti koristeeksi

Sekoita suola ja voi jauhoihin. Hiero taikina nopeasti kämmenten välissä. Sekoita lopuksi jääkylmä vesi ja työstä tasaiseksi taikinaksi. Kelmuta taikina ja laita jääkaappiin noin tunnin ajaksi lepäämään. 
Kauli taikina ja nosta voidellun piirakkavuuan pohjalle. Pistele pohja haarukalla, peitä leivinpaperilla ja laita painoksi kuivattuja herneitä niin, että pohja ja reuna peittyvät. Paista pohjaa 180 asteessa 15 minuuttia. Poista leivinpaperi ja herneet ja paista vielä 5 minuutin ajan, jotta pohja kuivuu pinnalta.

Hauduta pilkotuista tateista vettä kuivalla kuumalla pannulla. Lisää nokare voita ja hienonnetut sipulit. Paista, kunnes sipulit ovat kuullottuneet. Mausta kevyesti suolalla ja mustapippurilla. Vatkaa muna ja maito keskenään. Levitä sieni-sipuliseos piirakkapohjalle, levitä päälle prosciuttoviipaleet ja kaada munamaito päälle. Asettele munamaidon päälle lehtipersiljaa ja muutama tattiviipale. Ripottele pintaan pecorinoraaste ja paista 180 asteessa, kunnes pinta on saanut hieman väriä.






Ja mitäkö päivän suunnitelmani ovat? 
No, reissu sienimetsään, tottakai! Lisäksi olisi tarkoitus valmistaa herkullista omenahilloa tutultani saamista omenista. Täydellistä syyspäivän puuhastelua siis!

Ihanaa alkanutta viikkoa teille kaikille!

4 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kannattaa testata! Ja vinkkinä: Porvoon metsät on nyt herkkutatteja pullollaan ;)

      Poista
  2. Kiitos ohjeesta! Kokeilin tätä tänään ja lopputuloksena mitä mainioin piiras :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että jakamani resepti oli mieluinen. :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! ❤