keskiviikko 29. tammikuuta 2014

Persiljaiset perunasämpylät

Heippa ihanat lukijani!

Ja alkuun pahoitteluni, että blogissani on parin viikon ajan ollut hiljaiseloa. Olen viettänyt paljon hauskaa aikaa työkavereideni kanssa risteilyn ja laskettelureissujen merkeissä. En voi muuta kuin sanoa, että onni on hyvät työkaverit, joista on tullut niin hyviä ystäviä että heidän kanssaan viettää mielellään aikaa myös vapaapäivinä.

Enpä muista, milloin viimeksi olisin viettänyt vapaapäivää niin, ettei minulla olisi ollut suurempia suunnitelmia päivän suhteen. Tänään vietin sen kuitenkin juuri niin. Vuorotyöläisen yksi hyvistä puolista on nimenomaan arkivapaat. Se, kun saat jäädä nukkumaan sänkyyn, ja vain käännät kylkeä kun kuulet naapurin lähtevän töihin. Ja se, että voit rauhassa käydä ruokakaupassa päivällä, ennen järkyttäviä ruuhkia. Ja se, että kun miesystäväkin on pitkää päivää töissä, saat valmistaa itsellesi lempiruokaasi. Minun tapauksessani valtavan annoksen pastaa, jonka päälle tulee reilusti parmesania. Ihana vapaapäivä!

Oleskelun lisäksi kylmä talvipäivä sai minut innostumaan leipomaan sämpylöitä. Ja koska kaapista löytyi toissapäiväistä perunamuusia, halusin käyttää muusin hyödyksi. Löysin Kodin Kuvalehden- sivulta aivan ihanien perunasämpylöiden reseptin, jota päätin kokeilla. Koska olin maustanut perunamuusin persiljalla, päätin lisätä vielä sämpylätaikinaan lisää silputtua persiljaa. Ja kyllä täytyy myöntää, että se sopii sämpylöiden kanssa loistavasti! Mutta mihinpä persilja ei sopisi?
Persiljaiset perunasämpylät (noin 20 kpl)


  • 7 ½ dl kädenlämpöistä vettä
  • 50 g hiivaa
  • 3 tl suolaa
  • 3 rkl juoksevaa hunajaa
  • 3 dl perunamuusia (persiljalla maustettua)
  • 2 dl ohrajauhoja
  • 1 ½ dl persiljaa silputtuna
  • 17 dl vehnäjauhoja
  • 3/4 dl öljyä

Liota hiiva, suola ja hunaja kädenlämpöiseen veteen. Sekoita perunamuusi nesteeseen vispilällä sekoittaen. Alusta nesteeseen ohrajauhot ja persiljasilppu. Lisää sitten vehnäjauhot ja lopuksi öljy. Kohota taikina liinan alla kaksinkertaiseksi. Jaa kohonnut taikina kahteen osaan. Jaa taikina pieniksi paloiksi ja pyöritä ne sämpylöiksi. Laita sämpylät pellille leivinliinan alle kohoamaan noin 15 minuutin ajaksi. Voitele sämpylät vedellä ja paista 225 asteessa noin 10 minuuttia.
Näistä sämpylöistä tuli ehdottomasti yhdet lempisämpylöistäni. Taikinasta tuli niin ihanan pehmeää, ja sämpylöistä todella maukkaita. Päälle ei tarvitsekaan muuta, kuin sipaisu kunnon voita.

Sitten vain sohvalle viltin kera, ja nauttimaan omasta olosta. Muistakaahan tekin nautiskella välillä!
                                                                        
       

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! ❤