keskiviikko 18. joulukuuta 2013

Jouluglögi

Vielä ehtii valmistamaan glögiä jouluksi, vaikkapa ystävälle lahjaksi.
Itse käytin glögin pohjana makuja-sivuston kotitekoisen glögin ohjetta. Halusin kuitenkin tehdä tätä suuremman määrän, ja koska en löytänyt kaupastamme pomeranssinkuorta, enkä kuivattua inkivääriä, päätin muunnella ohjetta hieman. Käytin mausteina valmista glögimausteseosta, joka sisältää juuri ne mausteet, joita glögiin tarvitsinkin.
Tämä glögi sisältää alkoholia, joten se on aikuiseen makuun sopivaa. Glögin tulee maustua neljä päivää, joten vielä ehdit sen valmistaa.Jouluglögi ( 5-6 pulloa)

 • 3 pussia glögimaustetta (a´37 g)
 • 130 g rusinoita
 • 1 litra viinaa
 • 5 pulloa punaviiniä (a´75 cl)
 • 8 dl sokeria

Mittaa viina purkkiin ja lisää glögimausteet ja rusinat. Sulje tiiviisti kannella. Anna maustua neljä vuorokautta. Ravista purkkia välillä.
Siivilöi neste kattilaan. Lisää punaviinit ja sokerit. Kuumenna varovasti miedolla lämmöllä. Älä anna kiehua! Maista, ja lisää tarvittaessa sokeria. Kaada valmis glögi pulloihin ja säilytä viileässä. Glögi säilyy kolme kuukautta.
Kuumenna glögi ennen tarjoilua, mutta älä anna sen kiehahtaa. Tarjoa rusinoiden ja kuorittujen manteleiden kera.
Viinassa maustuneet rusinat voi hyvin käyttää esimerkiksi hedelmäkakun teossa. En suosittele maistamaan rusinoita. Itse tein tämän virheen ja en voi sanoa kuin yök! Myös kanelitangot kannattaa laittaa kuivumaan, ja käyttää koristeena sitomalla juuttinarulla pulloon. Näin saa pulloon helposti tyylikkyyttä.

Glögi on alkoholien vuoksi tosiaan hieman tujumpaa, ja se onkin tarkoitus nautiskella pienistä glögilaseista. Ei suuresta glögimukista, jolloin se alkoholin maku saattaa alkaa jo puolessa välissä tökkimään. 

Täällä on kovat joulutohinat jo parhaimmillaan. Vai voisiko sanoa pahimmillaan. Vielä pitäisi niin montaa asiaa ehtiä tehdä. Ei olisi ollenkaan hassumpi idea vaikkapa ensi jouluna pitää talvilomaa joulun pyhien alla, jotta ei tarvitsisi niin kamalaa kiirettä pitää kaiken valmistelun kanssa. 
Miten sinun joulutouhut etenevät? Vai päätitkö tänä vuonna ottaa rennosti, ja ostaa jouluherkut valmiina?

                                                                       ❤: Sanna

2 kommenttia:

 1. Kuulostaa tujulta? Häviääkö tossa valmistaessa alkoholia kuumentamisen aikana, vai onko se edelleen ihan yks yhteen noiden kattilaan laitettujen kanssa...? Nyt mä ymmärrän ne facebookiin päässeet kuvat, tunnelma oli melko..hmm..huuruinen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Glögin kuumennuksessa pitää olla tarkkana, jos ei halua alkoholin haihtuvan. Googlettelin vähän: "Jos haluaa nauttia glöginsä alkoholipitoisena, kannattaa kuumentamisessa olla tarkkana: nopea kuumennus eikä kiehuvan kuumaksi sittenkään." Toki kuumennettaessa osa alkoholista haihtuu, joten alkoholiprosentti on pienempi kuin ennen kuumennusta. Ja fb-kuvat oli lavastettuja, vannon. ;)

   Poista

Kiitos kommentistasi! ❤