sunnuntai 22. joulukuuta 2013

Joulusinappi

Meillä on ollut ystäväni kanssa tapana jo muutaman vuoden ajan valmistaa yhdessä sinappia jouluksi.
Tämä on ollut mukava perinne, josta tosin jouduimme tänä vuonna työkiireidemme vuoksi lipsumaan. Päätin kuitenkin siskoni kanssa valmistaa kehittämämme reseptin mukaan sinappia tänäkin vuonna ystävien ja perheen iloksi, joulupöytään kinkun kaveriksi.

Sinappi on ollut monen ystävämme suosikki, ja sitä meiltä molemmilta toivotaankin joululahjaksi niin paljon, että teemme ohjeen aina moninkertaisena. 
Sinappi on hieman tujumpaa, ja sitä onkin monet verranneet legendaariseen Porvoolaisen Fryysarin sinappiin, jonka resepti on pysynyt salaisena eikä sitä enää valmisteta. Aivan Fryysarin sinapin veroista tämä ei ole, mutta kauas se ei jää. Tujumpi sinappi (noin 5 x 2 dl purkkia) 
  • 4,5 dl sinappijauhetta (itsellä käytössä Colman´s)
  • 3 dl sokeria
  • 6 dl kuohukermaa
  • 1,5 rkl valkoviinietikkaa
  • 6 rkl konjakkia
Sekoita sinappijauhe ja sokeri huolellisesti sekaisin. Lisää joukkoon kerma. Laita seos kiehumaan noin 20 minuutin ajaksi koko ajan sekoittaen. Jäähdytä sinappimassa käden lämpöiseksi. Lisää etikka ja lopuksi konjakki. Kaada lämpimänä purkkeihin. Säilytä viileässä.En tiedä mistä johtuu, että tätä sinappia tulee tehtyä aina vain jouluisin. Tämä kun sopisi loistavasti esimerkiksi kesäksi makkaran kanssa nautittavaksi. Sama asia on saaristolaisleivän kanssa. Näitä herkkuja kun voisi tehdä ympäri vuoden, mutta jotenkin ne kuuluvat vain jouluun. Mutta miksenpä ensi vuonna seuraisi tuttavani perheen tapaa poiketa kaavoista valmistalla juhannuksen kunniaksi glögiä. Mainio tapa poiketa vanhoista tutuista kaavoista, ja nauttia herkuista juuri silloin kun itselle maistuu!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! ❤