tiistai 15. lokakuuta 2013

Project Macarons

Macarons... nuo hermoja raastavat leivonnaiset!
Olen kyseisiä herkkuja useaan kertaan tehnyt, ja koskaan en ole ollut täysin tyytyväinen lopputulokseen. Tuntuu, että olen lähes kaiken mahdollisen virheen näiden pienten herkkujen kanssa tehnyt. Milloin ne ovat olleet onttoja sisältä, pinta ei ole ollut sileä, raakoja, levinneitä, tai niinkuin viime viikon Koko Suomi Leipoo- jaksossa nähtiin: väärän värisiä ;)

Myös tällä kertaa ensimmäisen päivän kokeilut toivat tuloksena rumia, röpelöintaisia leivonnaisia. Silloin päätin, että seuraavana päivänä yritän uudestaan, ja tällä kertaa selvitän, missä niiden upeiden macaronien salaisuus oikein piilee.

Kävin kurkkaamassa ihanan Heidin Makeaa murmelin täydeltä- blogista  vinkkejä, ja voi, minkä tietopaketin macaroneista sieltä löysinkään. Suosittelen, että kaikki kyseisten leivonnaisten kanssa kamppaileva kävisi lukemassa Heidin macarons-päivityksen täältä. Kyseiseltä sivulta löytyy myös vallan mainio video, joka itselle avasi tekovaiheita todella paljon. Itse kun olen monesti sekoittanut massaa aivan liian vähän, jolloin leivoksiin jää pinnalle rumat huiput ja epätasainen pinta.

Itse macaronit valmistin kuitenkin Koko Suomi Leipoo- ohjelman edellisen viikon haastetehtävän ohjeen mukaan. Reseptin löydät täältä. Täytteeksi laitoin mustaherukkatäytteen.




MUSTAHERUKKATÄYTE MACARONS-LEIVOKSIIN


  • 200 g tuorejuustoa
  • 1 ½ dl soseutettua mustaherukkaa
  • ½ dl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
Soseuta mustaherukat. Vatkaa tuorejuusto pehmeäksi, ja lisää sekaan sokerit ja mustaherukkasose. Vatkaa seos huolellisesti sekaisin. Lisää täyte jäähtyneiden macarons- kuorten väliin.





Aivan täysin tyytyväinen en tälläkään kertaa kyseisiin leivonnaisiin ollut. Rakenne ja maku oli juuri oikea, mutta nämä saivat aavistuksen pintaan väriä uunista. Eli paistoaikaan/ uunin lämpötilaan tulee vielä kiinnittää huomiota. Tämän lisäksi kuoret olivat vielä melko erikokoisia, vaikka puristin kuoret leivinpaperille jolle oli nurjalle puolelle piirretty ympyrät malleiksi. Eli tasalaatuisuuteen täytyy kiinnittää ensi kerralla huomiota: tulee pursottaa juuri oikea määrä massaa oikeaan muotoon.

Mutta tämä kokeilu jätti itselle innostuneisuuden tunteen: ehkä tämä ei olekaan aivan mahdoton projekti. Ehkä vielä jonain päivänä voin olla täysin tyytyväinen näihin herkkuleivoksiin!

11 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Jes! Kyllä se tästä. Johan näiden pirulaisten kanssa sai tovin taistellakin :D

      Poista
  2. Ennen tuota TV-ohjelmaa en ollut macaronsseista edes kuullut! Miltähän ne maistuu... Ihmeellinen tämä leipóma-maailma ! :)
    -Helena ja Blackie Kahden Naisen Loukusta-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensi kerralla, kun käyt jossain kahvilassa, jossa näitä leivoksia on, niin kannattaa maistaa. Itse ihastuin näihin heti ensimmäisellä maistamiskerralla, ja siitä lähtien olen halunnut oppia tekemään näitä kunnolla. :)

      Poista
  3. Ihanan näköisiä, upeaa! :) Ei kuvista ainakaan huomaa, että olisivat liian kauan paistuneet. Jotenkin itse olen saanut jo kammon nuiden tekemiseen: joka kerralla kun macaronsseja yritän tehdä, niin jokin on mennyt pieleen. Ja oisikohan nuita kokeilukertoja kertynyt jo se viisi?! :O Ei auta kuin kokeilla taas uudestaan ja uudestaan, kiitos tästä tsemppaavasta postauksesta! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Alina! Ja jospa noilla Heidin antamilla ohjeilla sinäkin onnistuisit seuraavalla kerralla. Eikun vaan yrittämään uudestaan! :)

      Poista
  4. Nämmähän näyttävät upeilta! Ehkä minäkin vielä joskus tartun uudelleen haasteeseen. Kaksi kertaa olen tehnyt näitä, ekalla onnistuivat ihan kivasti, mutta tokalla kerralla levisivät ihan littanoiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Kannattaa ehdottomasti tarttua macarons-haasteeseen uudelleen. Olet varmaankin sekoittanut massaa liikaa, joka aiheuttaa sen että macaronsit leviävät littanoiksi. Ja suosittelen katsomaan sieltä Heidin blogista löytyvän videon. Se avasi ainakin mulle paljon sitä, minkä verran macarons-massaa tulee sekoittaa.

      Poista
  5. Macaronit...ei voi muuta sanoa, kuin NAM! Itse teen jälleen näitä ihanuuksia tyttäreni kaverisynttäreille...kaipailenkin nyt kinuskitäytettä - oletkohan sattumoisin kokeillut ja jonkun ohjeen hyäksibhavainnut? Kaksi muuta täytettä tulee olemaan valkosuklaa-sitruuna ja minttusuklaa. Huomenna pääsen leipomaan jo kuoret valmiiksi vaikka juhlat ovat vasta ensi viikolla, kaikkea kun ei pysty (ehdi) tekemään paria päivää ennen juhlia ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Ja anteeksi, kun vastaan viestiisi vasta nyt. En ole vielä kokeillut kinuskitäytettä macaronseihin, mutta viimeksi kinuskia tehdessäni vatkasin valmiin kinuskin pehmeäksi vaahdoksi, ja mietinkin, sopisiko vaahdotettu kinuski hyvin macaroneihin täytteeksi. Kokeilitko jo jonkinlaista kinuskitäytettä? Nyt innostuin asiasta taas sen verran paljon, että pitänee tässä joku ilta taas kokeilla noita herkkuja valmistaa.

      Poista

Kiitos kommentistasi! ❤